Atacul de panica

Destul de des auzim in jurul nostru persoane spunand „am avut un atac de panica!”. Despre ce reprezinta si care sunt simptomele unui atac de panica am sa va vorbesc in cele ce urmeaza.

Atacurile de panica apar si dispar brusc, dureaza de obicei cateva minute, rareori mai mult de 30 si ating nivelurile maxime de anxietate in primele 10 minute. Sunt reprezentate de un set de simptome psihologice si fizice precum: frica si disconfort intens, teama de moarte, teama de a nu-si pierde controulul sau de a nu innebuni, palpitatii, transpiratie, tremor sau trepidatie, senzatia de valuri de rece si cald, senzatia de scurtare a respiratiei, senzatia de inec, senzatia de furnicaturi la extremitatile membrelor. Atacurile de panica frecvente si imprevizibile aduc cu ele teama de a nu fi singur sau de a merge in locuri publice. Un atac de panica este adesea urmat de o teama persistenta de a avea alt atac.

„Persoana care are atacuri de panica neasteptate, recurente, se teme ca va avea noi atacuri, se ingrijoreaza de implicatiile acestora si isi schimba comportamentul din aceste cauze, este diagnosticata cu atac de panica.”( Leahy, Holland, 2010)

Multe persoane diagnosticate cu atac de panica spun ca atacul a venit din senin. Instalarea panicii este legata de factori psihologici sau de mediu, cum ar fi: evenimente stresante, pierderi ale persoanelor apropiate, cresterea responsabilitatilor la serviciu, perceperea parintilor ca fiind critici si exigenti, un cerc vicios in care furia fata de comportamentul de respingere al parintilor este urmata de anxietatea ca fantasma sa de agresiune va distruge legatura cu parintii.

In general tratamentul tulburarii de panica presupune tratament medicamentos, tehnici de relaxare si de distragere in vederea evitarii gandurilor provocatoare de anxietate, consiliere, meditatie, psihoterapie individuala si de grup. (Tudose, Tudose, Dobranici, 2011)

Bibliografie:

Florin Tudose, Catalina Tudose, Letitia Dobranici, 2011, „Tratat de psihopatologie si psihiatrie pentru psihologi”, Editura Trei, Bucuresti.

Robert L. Leahy, Stephen J. Holland, 2010, ”Planuri de tratament si interventii pentru depresie si anxietate”, Editura ASCR, Cluj-Napoca.

Niciun comentariu.

Scrie un comentariu