Anxietatea

Ocazional, cu totii ne ingrijoram pentru ceva. Unele tipuri de ingrijorare sunt utile, iar altele nu. Anxietatea si depresia sunt cele mai frecvente tulburari emotionale.

Anxietatea contribuie la activarea mecanismelor de alerta ale organismului si la pregatirea pentru actiune. Zic eu ca fiecare dintre noi am experimentat teama si instinctul de a fugi. Totul cat se poate de normal, pentru ca acestea sunt mecanisme de aparare impotriva unui pericol. Insa de la un anumit punct, temerile nu mai sunt considerate normale si anume in momentul in care ele devin cvasipermanente. Anxietatea patologica este distincta de nelinistea sau teama obisnuita, resimtite de orice persoana in fata unei situatii noi sau cu un grad de dificultate sporit, care are un impact pozitiv asupra activitatii (concentrare, mobilizare a fortelor).

Anxietatea, definita ca teama fara obiect, prezinta urmatoarele caracteristici:

  • este nemotivata;
  • se refera la un pericol iminent si nedeterminat, fata de care apare o atitudine de asteptare (stare de alerta);
  • este insotita de convingerea neputintei si dezorganizarii in fata pericolului;
  • asocierea unor simptome fizice care includ stari de neliniste, oboseala, dificultati de concentrare, iritabilitate, tensiune musculara, insomnie.

Terapia va poate fi de ajutor in identificarea pe de o parte a beneficiilor ingrijorarii (de exemplu prudenta, tendinta de a controla situatia), iar pe de alta a consumului pe care ingrijorarea il presupune; va sprijina in recunoasterea diferentelor dintre ingrijorarea utila si cea care nu va este utila; in invatarea unor tehnici de relaxare si gestionarea momentelor de ingrijorare excesiva etc.

Bibliografie

Florin Tudose, Catalina Tudose, Letitia Dobranici, 2011, ”Tratat de psihopatologie si psihiatrie pentru psihologi”, pag 226, Ed Trei, Bucuresti;

Francois Lelord, Christophe Andre, 2003, „Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile”, Ed Trei, Bucuresti.

Robert L. Leahy, Stephen J. Holland, 2010, ”Planuri de tratament si interventii pentru depresie si anxietate”, Editura ASCR, Cluj-Napoca.

Niciun comentariu.

Scrie un comentariu